tisdag 8 december 2009

Brandsoldaterna visar vägen

Med start idag och veckorna framåt kommer du här på bloggen att kunna läsa intervjuer med några av alla de musiker och personer som gör att arrangemanget Soulnight blir av. Först ut på både scen och här på bloggen är de stolta brandsoldaterna i Brandkomissarie Nordenhielms Bluesorkester.

Det är en ära för oss som jobbar med Soulnight att för andra året i rad presentera Brandkomissarie Nordenhielms Bluesorkester - ett av Sveriges bästa och mest mytomspunna bluesband.
Bandets fyra medlemmar är legender i Karlskronas musikliv och har en stor skara trogna fans. Folk vallfärdas från världens alla hörn för att se om Dagge har sin svans på sig, höra Kulans fantastiska mellansnack men framför allt få en ordentlig dos bluesmusik. De som sett Brandkulans Bluesorkester innan vet precis vad vi pratar om.

Paraply produktion ställde några frågor till bandets gitarrist Per Månsson.

Vilka är Brandkomissarie Nordenhielms Bluesorkester?
- Det är jag, Per Månsson på gitarr, Jan Niklasson, trummor, Dag ”Dagge” Karlsson, bas och Jörgen Nordenhielm på sång, mellansnack och munspel.

Vad tror ni om Juldagen och Soulnight 2?
- Brandkomissarie Nordenhielms Bluesorkester har varit en institution i Karlskronas kulturliv de senaste 25 åren. De senaste 19 åren har vi haft som tradition att träffas på just juldagen och prata julklappar och spela en stund.

Har ni snackat om hur ni ska lägga upp spelningen?
- Det är alltid viktigt med en rejäl paus mellan seten. Det har vi alltid tyckt. Denna tradition måste vi absolut fortsätta med även i år, då vi för andra året har den äran att gästa Soulnight. Blir det månne, en ny Ladies night av detta?

Vad har ni för musikaliska influenser?
- En musikalisk presentation av bandet borde efter alla dessa år vara tämligen onödig. Men för den oinvigde så är det spridda skurar blues och soul i 60-tals anda med influenser av såväl Jimmy Reed som Bob Dylan.

Om ni fick kompa någon soullegend vem skulle det vara?
- Howlin’ Wolf. Om Howlin’ Wolf hade varit en soullegend och även levt skulle vi med glädje ha ackompanjerat honom denna Soulnight. Men det skulle funka även med Otis Redding såklart.

Nåt annat?
Nja, det skulle vara att bandet har en snittvikt på 87 kg.Howlin’ Wolf – Killing Floor (Washington D.C Blues Festival, November 1970).

Inga kommentarer: