torsdag 1 maj 2014

Wiehe glödde i Konsthallen


Ungefär 200 personer hade valt Karlskrona Konsthall istället för Valborgsfirande och majbrasor. Men det visade sig att det glödde även i Konsthallen denna kväll. 

Mikael Wiehes konsert var förvisso en stillsam och vacker tillställning med nakna och avskalade låtar och enkla arrangemang. Men vi fick vi se en Wiehe som visade att han fortfarande har glöden kvar.

Mikael Wiehes låtskatt är stor. Men det han levererar mellan låtarna är minst lika fantastiskt. Politiskt, javisst, men framförallt berättar Mikael sina berättelse med en fantastisk övertygelse och med en fantastisk pondus.
Att han skrivit en rejäl hög med fantastiska låtar blir väldigt tydligt när han efter femtio år på scener väljer sina favoriter och framför dom själv med bara en akustisk gitarr. Det blev såklart en hel del självklara låtar som ”Flickan och kråkan” och ”Det här är ditt land”. Men under den två timmar långa konserten får vi också höra Mikael framföra bland annat en tolkning av Dylans ”Only a hobo” som i Wiehes version heter ”Bara en hemlös” och Björn Afzelius ”Feberdansen”.

I låtlistan fanns även "Jag har vänner”, ”Hur tänker du nu?” och en magisk version av Mikaels hyllning till civilkuraget - ”Sång till modet”.

Mikael avslutade med "När om inte nu” från den senaste plattan "Kampsånger" och bjöd sedan på två extranummer i ”Flickan och kråkan” och ”Hjärtats fågel”.

Inga kommentarer: